Ram Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Artık elimizde ki telefonlar bile 64-bit işletim sistemlerine geçiş yaptı. Bu sayede artık telefonlarımızın ramleri 4gb’den daha fazla destekleyebiliyorlar. Bilgisayarlarda bu gelişmeler karşısında boş kalmadı. Bilgisayar işletim sistemleri 128 gb’ye kadar destekliyor.
Özellikle de DDR4 ramlerin çıkması sonrası DDR3 bellek fiyatları gayet uygun ve alınabilir seviyelere düştü. Standart kullanıcılar bile artık 16GB RAM kapasiteli bilgisayarlar almak istiyor.
Dikkat Edilmesi Gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz
- RAM üzerinde kapasite bilgisi yazıldığı gibi, frekans ve voltaj değerleri şeklinde de yazılabilir. RAM alırken kapasitesine baktığımız gibi, kaç MHz desteklediğine, CL değerine ve voltaj değerlerine de bakmamız gerekir.
- İşlemciniz sadece 1066 Mhz desteklerken pahalı olan 1866 MHz belleklere para yatırmanın hiçbir anlamı yoktur
- Eğer hız aşırtma yapmak istiyorsanız işlemcinizin desteklediğinden daha yüksek frekanslı bellekler alabilirsiniz. Yani MHz yerine CL yani CAS Latency değeri daha önemli demektir.
- CL değeri (RAM’in tepki değeridir) ne kadar düşük olursa, monitörlerin tepkime süresinde olduğu gibi, bellek o kadar hızlı çalışır.
- CL değerinde; 1066 Mhz CL7 bir bellek modülünü 1333 MHz CL9 hızlarına yükseltmeniz mümkündür.
- Soğutuculu (alüminyum kaplı) RAM tercih ediniz. Artık RAM’ler çok güç harcıyor ve daha çok ısınıyor. Isı sisteme zarar verdiği gibi performansı da düşürür.
- Oyun oynamıyorsanız, yoğun bir uygulama kullanımı yoksa, ek soğutuculu RAM almanıza gerek yoktur.
- Eğer sisteminizdeki RAM’lere ek RAM alacaksanız, aynı frekansta RAM alın. Yani 1600 Mhz Ram ile birlikte yine 1600 Mhz RAM kullanmalısınız. Aksi takdirde çalışmayabilir.
- RAM almadan önce anakartınızın kaç Mhz frekanslı RAM desteklediğini araştırın! Ona göre RAM alın.
- RAM almadan önce anakartınızın kaç VOLT’luk RAM desteklediğini araştırın. Bazı anakartlar 1,35V RAM destekler. Bazı anakartlar ise 1,5V destekler! Ram alırken, buna mutlaka dikkat ediniz.
- RAM almadan önce anakartınızın tek slot üzerinde kaç GB’a kadar destek verdiğini araştırın! Toplam RAM kapasitesinden bahsetmiyorum. Tek bir slotta en fazla kaç GB destekliyor? Buna dikkat edin!
- Abartmayın! Eğer büyük video düzenleme, TB’lık veri tabanı işleme, Hyper-V veya Server kurma gibi yoğun bir iş yapmıyorsanız 16GB üzerinde RAM almanızın (32,64) hiçbir manası yok.